Edirne’ye gelen ziyaretçilerin büyük bir çoğunluğunun tadına bakmadan ayrılmadığı lezzetlerin başında şüphesiz ki, tava ciğer geliyor. Yeni yılın ilk saatlerinden itibaren yiyecekten giyeceğe başlayan zam yağmuru hemen hemen her üründe devam ediyor. Edirne olarak baktığımızda son olarak Tava Ciğer ve Köfte de zamlanan ürünler listesinde yer aldı. Pazartesi gününden itibaren Tava Ciğer ve Köfte 120 liradan satılıyor. Her zam da olduğu gibi yine tartışmalar başladı.
Yani anlayacağınız o ki, tava ciğerdeki fiyat tartışması sadece bu haftaki zamma özel değil, bundan 10 yıl önce de zam tartışması vardı bundan 10 yıl sonra da olmaya devam edecek. Kimsenin kazancında gözümüz yok, Allah daha fazla bol kazanç versin. Ama halkımız ciğercilerin önünde uzayan kuyrukları görünce ve ekonomik buhran nedeniyle kendisi aylardır o ciğerin tadına bakamayınca haliyle ciğerci esnafı göze geliyor. Ciğerciler 120 liralık zammı hak etti mi? Hadi ciğeri anladık peki ya köfteciler 120 liralık zammı hak etti mi? Bu dönemde kişilerin sinir uçlarına dokunacak bu soruları sormayacağım, kısır bir döngünün içerisine girmeyeceğim.
DHA muhabirleri meslektaşlarım Ali Can ZERAY ve Uğur AKAGÜNDÜZ’ün başarılı bir haber çalışmasını okudum. Haberin detaylarını okurken, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sezai Irmak’ın bazı açıklamaları dikkatimi çekti. Edirne’deki bütün ciğercilerin aynı kalitede ürün sattığını ve ‘A kalite’ iş yaptığını belirtiyor Sezai başkan açıklamasında. Takdire şayan bir açıklama yapan başkanımız, hepsi bizim esnafımız demiş ayırmamış, ayrıştırmamış tercihi tüketicinin kendisine bırakmış.
Sezai başkanımız açıklamasında devamında yer alan ‘ tavan fiyat’ cümlesi gerçekten dikkat çekiciydi. Bazı ciğercilerde masa, tabak, çatal, sunum, dükkan ferahlığı farklılığı olduğunu hatta personel fazlalığı olduğunu belirtmiş. Küçük dükkanı olanların isterse 80 TL’ye satabileceğini, büyük dükkanları olanların da 120 TL’ye satabileceğini ve serbest piyasa ekonomisi uygulayacaklarını ifade etmiş. Ayrıca açıklamasına, “O konsepte bu parayı veriyoruz. Bir misafirimiz geldiğinde en iyi yerde ağırlamak istiyoruz. 3 masalı bir esnaf ciğercisine misafir götüremeyiz.” sözleriyle devam etmiş.
Herkesin bildiği gibi; Edirne’de tava ciğer yiyenlerin büyük çoğunluğunu yerli ve yabancı ziyaretçiler oluşturuyor. Gelen ziyaretçiler ‘hangi ciğerciyi tercih etmeliyiz’ diyerek Edirne sokaklarında arayıştayken, bir işletmede ciğerin tarifesinin 120 TL, hemen 5 metre yanındaki işletmede ciğerin tarifesinin 80 TL olduğunu görünce acaba aklına hangi soru işareti gelir?
Sezai başkanımızın dediği gibi Edirne’deki bütün ciğerciler aynı kalitede ürün satıyor ve ‘A kalitede’ iş yapıyor. Ama iki işletmenin arasındaki fiyat farkı o an, tüketicinin aklına konsept farklılığını mı getirir başka şüpheleri mi getirir bilemiyorum.
Hayal edin, şehir dışında bilmediğiniz bir yerde o kentin meşhur yemeğini yiyeceksiniz iki işletme yan yana. Diğeri 3 masalı küçük bir işletme, diğeri daha büyük işletme. Ürün aynı, kalite aynı. Ama küçük olan işletmede tarife 80 TL, büyük olan işletmede tarife 120 TL. Aklınıza hangi soru işaretleri gelmeli?
Değerli okurum, soru işaretlerini bir kenara bırakalım, böyle bir çıkmaza girdiğinizde aklınıza, tavan fiyat, konsept bir de serbest piyasa gelsin. Diğerlerini düşünmeyin…
Sıhhat ve afiyetle…