Edirne’de korona virüs vakaları Kurban Bayramı’nın hemen ardından korkunç şekilde artmaya devam ediyor. ‘Nüfusumuzun yüzde 81,2’sine korona virüs aşısı yapılmasına rağmen nasıl olurda vaka sayıları ürkütücü boyuta ulaşır’ dediğiniz duyar gibiyim. Nasıl mı oluyor, hadi gelin Kurban Bayramı ve sonrasında Edirne’de yaşanan süreci hep birlikte bir analiz yapalım.
Birçoğumuzun hatırlayacağı gibi Kurban Bayramı’nda İstanbul’dan gelen vatandaşlarımız başta olmak üzere on binlerce kişi Saros Körfezi’nde soluğu aldı. Gün geçtikçe Keşan ve Enez hastanelerine korona virüs şüphesiyle başvuru yapan tatilcilerin, esnafın haliyle vatandaşın sayısı artmaya başladı. PCR testi pozitif çıkan vatandaşların sasıyı haliyle Edirne’ye kaydedildi. Nüfusumuzun yüzde 81,2’sine korona virüs aşısı yapılmasına rağmen açıklanan vaka tablosunda Edirne’nin yüksek vaka oranına sahip olmasının nedeni işte tam da bu.
Vakaların kayıtlara geçtiği bölgelere baktığımızda ise en başta Keşan ve Enez ilçelerimiz geliyor. Sahadan edindiğimiz bilgiler ise yaşanan süreci tüm açıklıyla gözler önüne seriyor. Edirne’de kayıtlara geçen vakaların çoğunun Edirne nüfusuna kayıtlı olmayan ve Saros Körfezine tatil amacıyla gelen kişilerden oluştuğu edindiğimiz bilgiler arasında yer alıyor.
Edirne genelinde hastanelerimizin yoğun bakımlarındaki verilerde aslında yaşanan bu sürece ışık tutuyor. Yoğun bakım ünitelerinde korona virüs tedavisi gören vatandaşımızın sayısı az denecek sayıda. Tedavi gören kişilerde neredeyse 2 gruba ayrılıyor. Birinci grup aşı hakkı geldiği halde aşı olmayan gençlerden oluşuyor. İkinci grup ise, iki doz aşı olan ancak üçüncü doz aşısını olmayan büyüklerimizden oluşuyor. Çoğunluk ise 30’lu yaş bandında.
Muğla ve Çanakkale’den sonra en çok aşılamanın yapıldığı üçüncü il olan Edirne’miz de, biran önce yetkililerin verilerle açıklama yapması gerektiğini düşünüyorum. Bu vakaların Edirne kaynaklı olmadığı hatta aşılanma sayesinde vaka sayılarının çok daha düşük olduğunu açıklayıp halkın aklındaki soru işaretlerini gidermeleri gerekmektedir. Süreci bilmeyen vatandaşlar açısından, aşılanmanın en yüksek olduğu Edirne’nin, yine vaka sayılarının en yüksek olduğu il olarak düşünülmesi endişelere mahal veriyor.
Yaşanan sürecin bir de ekonomi boyutunu unutmamak gerekiyor. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca tarafından açıklanan vaka tablosunu milyonlarca kişi takip ediyor. Edirne’de vaka sayılarının arttığını gören komşu il vatandaşları hafta sonları Edirne planlarını iptal etmeye başladı. Komşu turizmiyle ayakta kalma mücadelesi veren esnafa bu reva mı? Saros Körfezi’nde yaşanan tedbirsizliğin cezasını Edirne esnafı çekmek zorunda mı?
Aynı ceza aşısını olmuş ve neredeyse iki yıl boyunca imkanlar dahilinde açıklanan tüm korona virüs tedbirlerini uygulayan benim Edirne halkıma uygulanmak zorunda mı? Saros Körfezli vaka artışının cezasını maskesiz çöpünü atmak için sokağa dahi çıkmayan Edirneli halkım çekmek zorunda mı? ‘Tabi ki değil’ dediğinizi duyar gibiyim.
Edirne’de geçen hafta tespit edilen 600 vakanın kaçı turist vatandaşlardan oluşuyor, kaçı hangi ilçede, kaçı aşılı, kaçı aşısız.. BIRAKIN VERİLER KONUŞSUN.