Çocuğun zekasının normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen, okuma, yazma, matematik, kendini ifade etme, anlama, anlamlandırma veya dinleme gibi becerilerin bir ya da birden fazlasında yaşına, eğitim düzeyine ve zekasına kıyasla düşük olası olarak tanımlanabilir. Özel öğrenme güçlüğü doğuştandır ve bir zeka sorunu değildir. Her çocuk biriciktir. Bu sebeple her çocuğun belirtileri farklı olabilmektedir. Çocukların bedensel gelişiminde ve konuşmalarında diğer çocuklardan bir farklılık yoktur.
Özel öğrenme güçlüğü genellikle çocuk okula başladığında yani okuma yazma öğrendiğinde fark edilir.
Belirtileri Nelerdir?
Sağ- sol ve yukarı-aşağı karıştırma, saat çiziminde sorun yaşama, ayakkabılarını ters giyme, sakarlık, yavaş hareket etme, renkleri öğrenmekte zorluk yaşama, düz bir çizgi çizmekte zorluk, kalemi yanlış tutma ve zaman kavramlarını karıştırma.
Özel öğrenme güçlüğünün 3 çeşidi vardır; disleksi, disgrafi, diskalkuli.
Disleksi (okuma güçlüğü); Okuma hızının yavaş olması ve akıcı olmaması, okuduğunu anlamama, kelimeleri doğru okuyamama, harfleri ve onlara ait olan sesleri karıştırma (b,d,f,m,r,v,y), eksik okuma, harf ekleyerek okumadır.
Disgrafi (yazma güçlüğü); Söylenen bir cümleyi hatalı yazma (harfi karıştırarak, heceleri ayırarak, harf ekleyerek veya çıkararak), harfleri ters yazma (ayna görüntüsünde), noktalama işaretlerini doğru yerde kullanmama, büyük-küçük harf uyumuna dikkat etmeme, heceleri ve/veya kelimeleri ayırarak yazma ve cümleyi boşluk bırakmadan yazmak.
Okurken ve yazarken en çok karıştırılan harfler; b-d, p-b, d-t, k-t, g-ğ, g-y, m-n, u-n, z-s, ı-l, ı-i.
Diskalkuli (matematik güçlüğü); ters döndürülmüş sayılar, yanlış problem kurma, problem cümlesini anlayamama, sınıfı yükselmesine rağmen parmak hesabı yapma, işlem sembollerini karıştırma, hatalı hesaplama yapma. En çok karıştırılan sayılar ve semboller; 2-5, 4-7, 6-9, x-+.
Neler Yapılabilir?
Özel öğrenme güçlüğünün tedavisi eğitimdir. Çocuk okulda almakta olduğu eğitime devam eder ancak bu eğitimin yanına özel bir eğitim eklenir. Özel eğitim okul eğitiminden farklıdır.
Başarıları konusunda çocuğunuzu desteklemelisiniz. Başarısızlıklarında da aşağılamamalı, kırıcı olmamalısınız. Sadece akademik başarısına değil, ilgi duyduğu ve güçlü yanlarını da desteklemelisiniz. Çocuğunuza kitap okumalısınız.
Gizem Ürek Psikolojik Danışmanlık
Psikolog Gizem Ürek