İlk olarak yapılan "Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali “Edirne’mize faydası olacağını düşünüyorum çünkü gastronomi festivalleri istihdam standartları artırır, ekonomik kazanım sağlar. Yeni kişilerle tanışma fırsatı sağlar.
Gastronomi festivalleri sadece yeme içmeye odaklı değildir, çok değerli amaçları vardır. Mesela bölgenin gelenek ve göreneklerini yaşatmayı, diğer topluluklar tarafından tanınmayı ve diğer nesillere aktarılmayı sağlarlar.
Bu yüzden gastronomi festivallerini sadece ekonomik etkiler yaratan faaliyetler olarak da tanımlayamayız. Bu festivaller sayesinde, toplumda kültürel değerlerin korunması ve yaşatılması bilinci de gelişmektedir.
İnsanları kültüründe yemek önemlidir.
Yemeğe yemek olarak bakmamak lazım. Esasına bakacak olur isek bir milletin hayalleri, düşünceleri, hayata bakışı, hayatı, çevreyi içselleştirmesiyle ilgilidir. Yemek bana göre bir sonuçtur. Yemek, esasında biz insanların hayata, insana bakış açısını, hayatı, yaşamı nasıl içselleştirdiğini gösterir. İnsanı nasıl konumlandırdığını gösterir. Turistlerin bölgede kalma süresinin uzamasını sağladığı gibi yerel kültür ve miras korunur. Uluslararası alanda tanınma sağlanır.
Festival için festival alanına yapılan yatırım tanıtılır. İnsanların birbirlerine sosyal anlamda destek olmaları sağlanır. Etkinlik yönetimi ile hedef alanı yönetme ile ilgili becerilerde gelişme sağlanabilir. Toplumun özgüveni artar. Etkinlik katılıcılarının ve düzenleyicilerin tecrübeleri artar. Gelişmiş bir profil oluşturulur. Yerel imaj daha da güçlendirilir.
Festivalin yapıldığı alanı diğer gazeteci arkadaşlarımın yaptığı çekimler ile izleme imkanı buldum, tarihi bir mekanın bahçesinde yapılması gurur verici oldu. Edirne gastronomi ve yemek tanıtımında en büyük katkısı olan rahmetli Bahri Dinar abimizindi bu günleri görmesini çok isterdim. Gastronomi için kendisini adayan abimizin adının en azından yapılan gala gecesinde geçmesini isterdim.
Festivalin fikir babalarından bir tanesi olan Kemal abimizi de unutmamak gerekir, hangi kemal olduğunu hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Edirne'de Valilik tarafından gerçekleştirilen 'Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali' kapsamında gala yemeği düzenlendi. Gala yemeğinde en azından masalarda basımı yapılan kitaplardan 1 tane bırakılsa idi inceleme imkânımız oldurdu. Edirne Kültür ve Turizm yetkililerine konu ile ilgili söylemlerimize “saha da vardı oraya gelseydiniz alırdınız” cevabı ve üslubunun yanlış olduğunu da belirtmek isterim. İleride daha yüksek mevkilerde gözü olan hatta basamakları 4+4 şeklinde atlayarak bir yerlere gelme gayretinde olan bir kişinin bu hatayı yapmaması gerektiğini düşünüyorum. Unutmadan yeri gelmişken27 -29 Kasım 2021 tarihinde 1. Edirne Kahve ve Çikolata Festivali, 2022 ve 2023yıllarında yapılması unutuldu mu_?
92 yıl başkentlik yapmış olan Edirne’de, unutulmaya yüz tutan birçok yemek ve birçok içecek var. Bunların da gelecek nesillere kazandırılmasında gerek Trakya Üniversitesi ,Edirne Valiliği ve sivil toplum kuruluşlarının elinden gelen her şeyi yapacağına inancımın sonsuz olduğunu ve Gastranomi şehirleri arasına girecek Edirne’mizin bunu başaracağına inancım sonsuz…