[email protected]
Hekim, tıp tarihçisi, bilim tarihçisi, ressam, müzehhib olarak 20. yüzyıl Türk fikir ve sanat hayatında önemli bir yer edinen Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver (17 Şubat 1898-14 Şubat 1986), ülkemizin Türk Tıp Tarihi başta olmak üzere kültür ve sanat tarihinde önemli izler bırakmıştır. Yaşamı boyunca ülkemizin dört bir köşesine ziyaretlerde bulunarak tutmuş olduğu notlarını geleceğe taşımış, ülkemiz şehir tarihlerine önemli belgeler bırakmıştır.
Değerli hocamız rahmetli A. Süheyl Ünver için Serhad kenti Edirne ayrı bir önem taşımaktaydı. Dr. Rıfat Osman ile 1923 yılında tanışmaları kendisini Edirne sevdalısı yapmasını sağlamıştır. Dr. Rıfat Osman ile karşılıklı mektupları kentimizin şehir tarihi için önemli bir kaynak teşkil etmiştir. Kentimizin tarihi, kültürel ve sanatsal değerlerini tanıtmak için önemli çabalar harcamıştır. Kentimize her gelişinde tutmuş olduğu özel notlar, gördüğü kültürel ve sanatsal değerleri resmederek bugün kaybolan birçok değerli kültürel varlıklarımız hakkındaki bilgilerin bugünlere gelmesini sağlamıştır. Kentimizde bir üniversite kurulması için yaptığı olağanüstü gayret ve çalışmaları bugün belgeleriyle karşımıza çıkmaktadır.
Değerli hocam rahmetli sayın Dr. Ratip Kazancıgil de kendisini ve eserlerini günümüz gençlerine tanıtmak için çok çaba harcamıştır. Edirne Valiliği tarafından yayınlanan “Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver’in Edirne’si”, Edirne Belediye Başkanlığınca yayınlanan “Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver’den Toyavizâde Dr. Rıfat Osman’a Edirne Mektupları” adlı yayın çalışmaları bunun en büyük kanıtıdır. Yöre Dergisi’nin 23’ncü sayısı olarak Şubat 2002 tarihinde yayınlanan “Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver Özel Sayısı” da kendisinin ve Ayhan Tunca’nın gayretleri, Trakya Üniversitesi Rektörlüğünün desteği ile yayınlanmıştır.
Ben de rahmetli hocam Sayın Dr. Ratip Kazancıgil’den üstlendiğim görevleri sürdürmek amacıyla doğduğum ve yaşadığım kentin tarihi, kültürel ve sanatsal değerlerini tanıtmak, geçmişten bugünlere gelmesini sağlayan değerli şehir tarihçilerini ve eserlerini yazılı ve dijital kültür öğelerine taşıyarak günümüz ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla çalışmalarımı yürütmekteyim.
Yaklaşık dört ay önce başlamış olduğum yeni çalışmamın konusu kentimizin kara sevdalısı değerli bilim insanı, hocamız rahmetli Sayın Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver idi. Amacım; Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver’in yaşamı boyunca kaleme aldığı Edirne konulu ve başlıklı makale, gazete köşe yazılarını, çizgileriyle resmettiği resimleri ve fotoğraflarını bir kitapta toplayıp “Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver’in kaleminden Edirne” adlı bir kitabı ulusal kültür hayatımıza kazandırmaktı. Bu çalışmamda başucu kitaplar Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in kızı Sayın Gülbün Mesara, Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar ve Prof. Dr. Aykut Kazancıgil’in, bütün makale ve kitaplarını büyük bir titizlikle inceleyerek hazırladıkları “A. Süheyl Ünver Bibliyografyası” adlı kitap ile Trakya Üniversitesi yayınları altında Cemil Cahit Can ile birlikte yayınladığımız “Edirne Bibliyografyası” olmuştur. Yapmış olduğum çalışmalar neticesinde tespit ettiğim 60’a yakın makale ve gazete yazılarına ulaşabilmek için ülkemizin değişik illerinde bulunan kütüphane ve arşivlerde çalışmalar yaparak tespit ettiğim makaleleri, yayınlandıkları dergi ve gazetelerden bulup dijital formata aktarımını sağladım. Bu çalışmamda da şunu gördüm ki, iyi ki kütüphanecilik mesleğini seçmiş ve çok değerli bilgi uzmanı dostlarımla arkadaş olmuşum. Bu çalışmamda yine en büyük desteği onlardan gördüm ve tespit ettiğim dergilere ulaşmamda bana çok büyük destek oldular. Bu bağlamda yaptığım çalışmam ile ilgili telif hakları kapsamında gerekli izni almam için hocamızın değerli kızı Sayın Gülbün Mesara hanımefendiye ulaşarak çalışmamı kendisine iletip desteğini almak çok heyecan vericiydi. Sayın Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar hocamıza da konuyu iletmem ve bunun üzerine kendisinin kitapta yayınlanmak üzere bir yazı göndermesi çalışmama ayrı bir anlam kazandıracaktı.
Ayrıca Süheyl Ünver hocamızın yayınladığı Edirne konulu kitaplarını da tanıtmak amacıyla bir bölüm oluşturarak yazılı kültür çalışmalarını bir kitapta toplamayı hedefledim. Böylelikle yaptığım çalışmalar dört bölümde ve yaklaşık 448 sayfadan oluşacak hale geldi. Kitabın kapak çalışması da Edirneli Zeynel Engin’e ait. Bu kitabın da kültür hayatımızda önemli bir kazanım olacağını düşünüyorum.
Yapmış olduğum bu çalışmam ile ilgili bilgilendirmeyi kentimizin değerli belediye başkanı Sayın Recep Gürkan ile paylaştığımda bu konu ile ilgili her türlü desteğe hazır olduğunu söylemesi çalışmama ayrı bir heyecan kattı. Bu bağlamda kitabın ülkemizin ilk elektronik kitap platformu olan Hiperkitap’ın yayın grubu olan uluslararası yayınevi statüsündeki Hiperyayın tarafından yayınlanarak okuyucuların kitaba e-kitap olarak da 7/24 ulaşılabilecek olması önemli bir detay oluyor.
“Her Şey Biter, Edirne Bitmez” özdeyişi ile bizlere önemli mesajlar bırakan değerli hocamız rahmetli Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver ile ilgili bu çalışmamın da sonuna geldim ve çok yakın bir süre içinde tamamlanıp kitabevlerinde ve okurların elinde olacak. Ülkemize ve kentimize çok değerli hizmetlerde bulunmuş değerli büyüğümüzü rahmet ve minnetle anıyorum. Mekânı cennet olsun.